Zoeken
Maggies Groningen AI 1 I Marlies Rohmer.jpg

Groningen I Maggie's Center

Een plek voor therapie, begeleiding en steun voor kankerpatiënten

In Groningen wordt het eerste Maggie’s Center in Nederland gebouwd. Maggie’s Center is een plek waar (ex)kankerpatiënten en hun naasten terecht kunnen voor praktische, emotionele en sociale steun. Het concept van Maggie’s Center is afkomstig uit Groot Brittannië, waar sinds 1996 verschillende van zulke centra onder architectuur gebouwd zijn.

Maggie Keswick Jencks

Het idee voor het center ontstond toen Maggie Keswick Jencks, de vrouw van architectuurcriticus Sir Charles Jencks, tijdens haar behandeling van borstkanker een plek miste waar ruimte was voor vragen, angst, verdriet en hoop. Het doel van een dergelijke plek is om een omgeving te creëren, waarbij architectuur een belangrijke rol speelt bij het genezingsproces. En dat is wat nu ook in Groningen wordt verwezenlijkt.

Healing Environment
De essentie van Healing Environment berust op de gedachte dat de omgeving waarin mensen verblijven van invloed is op hun gezondheid. Dat een goed ontworpen gebouw bijdraagt aan de genezing van de patiënt. Dat is ook zichtbaar in het ontwerp voor Maggie’s Groningen van architect Marlies Rohmer. Het Maggie’s Center is gesitueerd in een park bij het UMCG in Groningen. Landschapsarchitect Piet Oudolfzal het omliggende landschap ontwerpen.

Ontwerpen voor de zintuigen
In nauw overleg met Maggie’s UK is een programma samengesteld. Bezoekers moeten het gevoel krijgen de controle over hun leven weer in handen te hebben. Ruimtes voor therapie, bezinning en councelling maken deel uit van het programma. Het ontwerp van het interieur is niet alleen troostrijk en beschermend. Het biedt ook uitdaging en optimisme: elementen als warmte, geluid, natuur, licht en lucht. Ook materiaal, textuur en kleur spelen een rol. Het integreren van het meubilair versterkt het huiselijk gevoel.

Architectuur

Maggie’s Center Groningen heeft twee gezichten: een gesloten en open gezicht. Grenzend aan het UMCG heeft het een meer gesloten gevel met puien in combinatie met opengewerkt metselwerk. De achtergelegen ruimtes, waarin adviserende en begeleidende hulp wordt geboden, worden zo voorzien van natuurlijk daglicht én de nodige privacy. De noordoostgevel bestaat uit glas en opent zich naar het landschap. De beleving van alle seizoenen is het uitgangspunt. 
Een stelsel van terrassen met verspringende vlonders biedt uitzicht op het water dat omzoomd is door een rietkraag. Pergola’s bieden beschutting tegen zon en fel daglicht, dat veel bezoekers niet kunnen verdragen. Diffuus licht zonder de cliënten te hinderen is de norm. De overgang van binnen naar buiten wordt als het ware door het gebouw zelf al in gang gezet en verloopt daardoor natuurlijk.

Lokale kracht
De financiering van Maggie’s Center Groningen is volledig vanuit sponsoring en donaties tot stand gekomen, zo ook voor de nieuwbouw. Nagenoeg alle betrokken bouwpartijen werken hier belangeloos of tegen kostprijs aan mee. Voor de nieuwbouw hebben Groningse bouwbedrijven de handen ineengeslagen. Zo vormen BAM Bouw en Techniek, Trebbe, Rottinghuis’ Aannemingsbedrijf, Van Wijnen en Homij Installatietechniek één team dat de nieuwbouw realiseert.

Eén team
Zo is het projectteam van de Bouwcombinatie Maggie's Groningen een samenstelling van medewerkers vanuit alle vier de bouwers; vanuit Rottinghuis / VolkerWessels wordt er een projectleider ingezet, BAM Bouw & Techniek heeft een engieer aan het project gekoppeld en de werkvoorbereiding en uitvoering zijn in handen van vakmensen van respectievelijk Van Wijnen en Trebbe. Daarbij verzorgt Homij de installatie en zijn er tal van onderaannemers betrokken die veelal belangeloos of tegen kostprijs zorgen voor een prachtig project zoals;  

  • Constructeur         ABT Wassenaar 
  • Adviseur                RoyalHaskoning DHV
  • Grondmechanica  Fugro 
  • Inbouwpakket       Harryvan 

Sinds het voorjaar van 2024 heeft Maggie's Groningen haar deuren geopend voor het publiek. Voor meer informatie: https://www.maggiescenters.nl/