Groningen | Revitalisering Stadhuis
Wij zijn natuurlijk trots op elke opgave die wij realiseren. Maar soms zit er een 'pareltje' tussen waar ons hart echt sneller van gaat kloppen. En dat is ook het geval bij de revitalisatie van het Stadhuis aan de Grote Markt in Groningen. In de periode van mei 2020 tot mei 2022 heeft Rottinghuis dit rijksmonument in het hart van de binnenstad onder handen mogen nemen. Het Stadhuis is meesterlijk gebouwd (1810) en technisch gezien een oersterk gebouw. Het is alleen wel nodig toe aan een grote opknapbeurt.
In opdracht van de Gemeente Groningen hebben wij het Stadhuis verbouwd, gerestaureerd en opnieuw ingedeeld om de groei van Groningen en dus het stadsbestuur mogelijk te maken. Het project is gerealiseerd op basis van bestek en tekeningen, maar in een pand dat 200 jaar oud is, is niets gelijk en zijn er veel aanpassingen nodig geweest om tot het gewenste einddoel te komen. Het hele gebouw hebben wij onder handen genomen, zowel qua interieur als exterieur. Op elke van de 4 verdieping zijn aanpassingen gedaan.
Bij de verbouw en restauratie hebben we diverse wijzigingen aan de oude kapconstructie aangebracht en een volledig nieuwe constructieve vloer op de 3de verdieping gerealiseerd ten behoeven van de nieuwe raadzaal. Op restauratievlak is in het bijzonder te noemen de zandstenen pilaren die gereinigt en gelaserd zijn, voegwerkherstel met bijkleuren gevelherstel en marmer en houtimitatie
Complexe opgave - integrale samenwerking
De complexiteit van het monumentale gebouw, het ambiteiniveau van de opdrachtgever en de binnenstedelijke locatie vroegen om een integrale benadering. Daarom hebben wij binnen ons eigen concern de samenwerking gezocht om op al deze onderdelen optimaal in te zetten. Rottinghuis is onderdeel van het landelijke concern VolkerWessels. Om aan alle disciplines binnen dit prominente project recht te doen zijn de specialisten vanuit onze zusterbedrijven HOMIJ Technische Installaties, De Bonth van Hulten en Primum Duurzaamheidsadvies onderdeel van het team waarmee we dit werk aanpakken. Het gebouw is flink verduurzaamd: het wordt nagenoeg onafhankelijk van aardgas en gaat van energielabel G naar A+++. Alle installaties worden vervangen. Daarbij is de aanpak en advies van zowel Homij als Primum van waarde voor de juiste oplossing.
Het bouwen op een binnenstedelijke locatie brengt bovendien met zich mee dat er over de bouwplaatsinrichting en het inzetten van materieel tot in uiterste details moet worden nagedacht. Bij de uitvoering ervan is VolkerWessels Materieel betrokken.
Monumentale en historische waarde
De restauratiewerkzaamheden zijn onder leiding van De Bonth van Hulten uitgevoerd. Met deze collega’s, met meer dan 125 jaar ervaring als restauratieaannemer, schakelen we de beste partijen in de markt in voor het restauratieschilderwerk, -stucwerk en de gevelrestauratie/-reiniging. Samen borgen wij de monumentale kwaliteit en historische waarde in de uitvoering van de werkzaamheden. In de tenderfase van het werk brachten we met een drone, uitgerust met monumentenscansoftware, de buitenzijde van het Stadhuis in beeld. Met deze informatie hebben we in de tenderfase al een goed beeld gekregen van het buitenwerk. Onze aanpak is hierdoor afgestemd op de werkelijke conditie van het gebouw, waarmee we de historische kwaliteit van het monument borgen.
Fotografie: Team Communicatie