Boegkwartier Delfzijl opgeleverd!
19 januari 2024 │Na 2,5 jaar bouwen is de klus geklaard en Delfzijl een pracht gebouw rijker! Vandaag leveren wij het Boegkwartier (circa 9.000 m2 BVO) op aan de opdrachtgevers Acantus, gemeente Eemsdelta en Lidl Nederland.
Grandioos uitzicht
De hoek Willemstraat, Waterstraat en Havenstraat is met de bouw van het appartementencomplex met Lidl supermarkt en commerciële ruimten compleet getransformeerd. Hier bieden 78 duurzame appartementen ruimte aan comfortabel wonen met grandioos uitzicht over de Dollard, haven of stad. De ontwikkeling van dit complex is er één van de lange adem. Zoals dat wel vaker gaat met binnenstedelijke ontwikkelingen is het geen rechte route van initiatief tot compleet project. Het vraagt dan ook om toewijding, visie en doorzettingsvermogen van de initiatiefnemers.
Samenwerking vanuit lokale betrokkenheid
In nauwe samenwerking met eerdergenoemde opdrachtgevers, maar ook met de ondernemersvereniging en andere belangengroeperingen heeft Rottinghuis in de periode 2017 tot 2021 gewerkt aan het haalbaar krijgen van deze projectontwikkelings-opgave. Hierin gesteund door de vaandeldragers vanuit de gemeente, betrokken partners en stakeholders uit de omgeving. Met het Boegkwartier, de nieuwbouw van slagerij Cramer en straks de herinrichting van de voormalige Lidl-locatie is de transformatie rondom het Plein de Vennen bijna af. Delfzijl is een pareltje rijker.
Duurzaam
Het karakteristieke ontwerp van het Boegkwartier is van De Zwarte Hond Architecten uit Groningen. De constructie, bouwfysica en het installatietechnisch concept zijn verzorgd door Aveco de Bondt. Damstra Installatietechniek verzorgde de installaties. Het complex voldoet aan de geldende normen op het gebied van bevingsbestendig bouwen; een noodzaak in het gebied. Daarnaast is de installatie gasloos en worden alle onderdelen in het complex via bodembronnen voorzien van warmte en koelte (de appartementen). Hiermee is duurzaam en energiezuinig wonen geborgd. Er is een daktuin die bijdraagt aan de biodiversiteit in de binnenstad en er zijn zonnepanelen op de appartementen geplaatst.
Historie ontrafeld
Om plek te maken voor het Boegkwartier zijn er gebouwen gesloopt, zoals het voormalige pand van Smit Sport, café Het Anker, slager Cramer en de flat Havenpoortje. Na de sloop is er uitgebreid archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit bood een blik op deze plek in de 16e en 17e eeuw, waarbij de overblijfselen van een leerlooierij, woonhuizen en een beerput zijn gevonden.
Perspectieflocatie
Het project maakt onderdeel uit van het programma perspectieflocaties Delfzijl en is mede tot stand gekomen door de steun van Nationaal Coördinator Groningen, Nationaal Programma Groningen en provincie Groningen. Dit is niet het enige sociale programma dat dit project bijzonder maakt. Ook voor kwetsbare doelgroepen die een beroep doen op zorg en begeleiding is ruimte. Zo is Noorderzorg betrokken als zorg en welzijnspartner. En zijn de woningen geheel gelijkvloers uitgevoerd.
Fotografie; gemeente Eemsdelta